ناخن جویدن در کودکان

ناخن جویدن در کودکان

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه

فهرست مطالب …

✅فرزند من همه چیز را می جود علت چیست؟

۱⃣استرس و اضطراب

بیشترین علت انجام این کار توسط کودکان استرس و یا اضطراب است. داده های حس عمقی روی فک بسیار آرام بخش است. به همین علت بسیاری از افراد هنگام استرس ناخن میجوند. جویدن با سطح اضطراب و مکانیسم برخورد کودک یا آن ارتباط دارد. جویدن به این علت یک راه حل آرامبخش است.

۲⃣نیازهای حسی/ کلیشه

کلیشه بصورت معمول به هر رفتار تکراری مثل بال بال زدن، تکان خوردن به جلو و عقب، چرخاندن وسایل، تکرار لغات خاص ، جویدن و… گفته می شود.

جویدن برای کودکان مبتلا به اتیسم یا اختلال پردازش حسی یک مکانیسم آرامبخش است. افراد دارای مشکلات حسی دنیا را بصورت متفاوتی پردازش میکنند و این برای آنها کلافه کننده است. نورها ممکن است درخشان تر باشند، صداها بلندتر بنظر برسند، لمس کردن برای آنها دردناک باشد و… کلیشه همچون رفتارهای خود تحریکی، راهیست که اشخاص مبتلا به مشکلات حسی خودشان را بوسیله آن سازماندهی می کنند و اطلاعات حسی که آنها را بمباران می کنند را مدیریت می نمایند. 

۳⃣آگاهی بدنی/ حس عمقی

ما دنیای اطراف را از طریق حسهای خودمان پردازش می کنیم. حس عمقی بصورت خلاصه توانایی شناسایی بدنمان در فضا و زمان است. ما اطلاعات این حس را از مفاصل و عضلاتمان دریافت میکنیم. اگر کودکی در پردازش اطلاعات حس عمقی مشکل داشته باشد، مشکلاتی همچون دست و پا چلفتی بودن، کنترل حرکتی ضعیف، زمین خوردن مداوم، بی قراری و عدم توانایی تمرکز و… در او دیده می شود.

این کودکان بصورت خاص نیازمند “رژیم حسی” از فعالیتهای تنظیم کننده سیستم حسی هستند و تازمانی که میزان مناسبی از تحریکات حس عمقی را دریافت نکنند به جویدن ادامه میدهند.

برای کودکان با نیازهای حسی ، داده های “حس دهانی” می تواند نقش مهمی داشته باشد. جویدن و به دهان بردن چیزها و وسایل (خصوصا هنگام استرس و اضطراب) به آنها کمک می کنند تا آرام شوند، خود را تنظیم کنند و تمرکز نمایند.

 برخی کودکان با افزایش سن این کار را ترک می کنند اما برخی ممکن است این کار را تا دوران بزرگسالی ادامه دهند. در  نوشته گذشته خواندیم که استرس و اضطراب ،کلیشه ای بودن رفتار ، دریافت تحریکات حس عمقی می توانند علت این رفتار در کودکان باشد.

 در ادامه به بررسی دیگر علت های همه چیز جویدن کودکان می پردازیم

▪🔴آگاهی دهانی

برخی افراد دچار کم حسی در ناحیه دهان هستند و درمورد این دسته از افراد معمولا گفته میشود که بنظر میرسد در ناحیه دهان هیج حسی ندارند. تصور کنید که در انگشتتان هیچ حسی نداشته باشید. چه می کنید؟! وسایل را سفت تر میگیرید، انگشتتان را به جاهای مختلف میکوبید و به جنسهای مختلف می مالید و…. در مورد افرادی که کم حسی در ناحیه دهان دارند نیز همین امر صادق است و آنها به دنبال فعالیتهایی هستند که بازخورد بیشتری از حسهای دهانیشان بگیرند. در این افراد خوردن غذاهای ترد و دندان قروچه نیز ممکن است دیده شود.

▪🔴تمرکز کردن

آیا تا به حال هنگام امتحان آدامس جویده اید؟ یا هنگام تمرکز کردن خودکار یا مدادتان را گاز گرفته اید؟ این کار بخاطر این است که جویدن راه موثری برای تمرکز کردن و خاموش کردن عوامل مزاحم دیگر است، خصوصا زمانی که بصورت یک حرکت تکراری انجام می شود. همچنین برای کودکانی که برنامه ریزی حرکتی ضعیفی دارند، تحریک عضلات فک پایین منجر به احساس ثبات بیشتر می گردد.

▪🔴هرزه خواری

این حالت فقط منحصر به جویدن آیتم های غیر خوراکی نیست، بلکه خوردن آنها را هم شامل می شود. در صورتی که کودک چنین مشکلی دارد حتما با روانپزشک مشورت کنید.

▪🔴دندان درآوردن

عجیب نیست که ببینیم یک کودک ۶ ساله این کار را انجام میدهد چراکه دندانهای آسیا در این سن رشد می کنند. البته این دوره موقتی است و پس از رشد دندانها باید متوقف شود. درد دندان نیز میتواند منجر به بروز چنین مشکلی شود.

▪🔴عادت

بصورت بسیار ساده، کودک ممکن است به این رفتار عادت کرده باشد و یا هرگاه حوصله اش سر میرود به این کار پناه ببرد.

👌از میان عوامل بالا اگر عامل استرس از همه پررنگ تر است باید سعی کنید تا استرس کودک را پایین بیاورید. حتی ممکن است کودک استرس بالایی نداشته باشد اما موقعیتهای استرس آوری در اطراف او باشد. مثل صداهایی که از نظر ما فاقد اهمیت هستند. افراد دچار مشکلات حسی ممکن است دنیا را بصورت متفاوتی درک کنند.


این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید